Grote recreatieve bijscholingsdagen Hengelo

Grote recreatieve bijscholingsdagen Hengelo

Sportvereniging H.G.V. organiseert een groot recreatief bijscholingsweekend in Hengelo om haar 145-jarige bestaan te vieren. De vereniging heeft alle disciplines van de KNGU in huis en is recreatief. Daarom zullen ook in alle disciplines bijscholingen (niveau 3) worden aangeboden die in ieder geval interessant zijn voor de recreatieve trainer. Daarnaast zijn er vernieuwende, uitdagende workshops (niveau 2) en open trainingen en zal het weekend worden aangekleed met maaltijden en een overnachting. H.G.V. wil op deze wijze trainers en assistenten van de KNGU bij elkaar brengen.

We zijn heel blij dat we fysieke scholingen kunnen organiseren. Hoeveel aanmeldingen we ontvangen is lastig in te schatten. Mochten er te weinig aanmeldingen zijn voor een specifieke bijscholing of workshop hoor je uiterlijk twee weken voorafgaand aan het weekend dat de activiteit vervalt en wordt het geld automatisch teruggeboekt.

Data en locatie

De scholingen vinden plaats op zaterdag 19 en zondag 20 september bij de Openbare Scholen Gemeenschap in Hengelo aan de Sloetsweg 153, 7556 HM te Hengelo. Het complex bestaat uit een sporthal van vier delen, een sportkantine met een dansstudio (van H.G.V.) en op korte loopafstand twee gymzalen. De workshop skatehockey vindt plaats op de Combibaan, die is iets verder lopen.

Bijscholingen

Deze 10 sterke bijscholingen niveau 3 zijn samengesteld om heel de KNGU te voorzien. Inschrijven kan uitsluitend op de website van de KNGU, klik hier. Al het andere kan worden ingeschreven middels onderstaand formulier.
Ben je niet aangesloten bij de KNGU, maar wil je toch meedoen aan een scholin? Mail ons!

 1. Turnen Dames – Gert Grievink – Mentale training in de praktijk
  Het mentale gedeelte van het dames turnen vormt de sleutel tot de prestatie die zowel je turnster als jij denkt te kunnen neerzetten. Hoofdpunten van de mentale training worden gekoppeld aan praktijksituaties zoals we die bij de acrobatische onderdelen op de vloer tegenkomen. Samen met je turnster, afhankelijk van het aantal deelnemers 1 of 2, doorloop je oefeningen die inzicht bieden in wat er nodig is op mentaal vlak en die we dan meteen in de praktijk kunnen toepassen. Een paar kernwoorden bij deze workshop: spanning, angst, zelfvertrouwen, ademhalen, focus en visualisatie.
 2. Turnen heren – Peter Schimmel
  Van recreatief jongensturnen in de basisschool leeftijd naar regionaal wedstrijdniveau turnen heren 4e, 5e en 6e divisie. Er worden speelse, uitdagende, methodische oefeningen besproken en laten zien op vloer, voltige, ringen, brug en rek.
 3. Masters 50+ – Sietske van der Veer
  Muziek- en materiaalgebruik tijdens je les. Welke muziek is geschikt voor jouw groep? Wanneer gebruik je muziek en wanneer juist niet? Hoe tel ik de muziek uit, en welke maten zijn er? Wat kun je nog meer met het huidige materiaal dat je gebruikt? En: welke alternatieve materialen zijn er?
 4. Acrogym – Aimee Tent
  Tijdens deze bijscholing wordt er aandacht besteed aan basis acro en het choreografische gedeelte van de vloeroefeningen. Hoe zet je acro op vanaf 0? Hoe zorg je dat sporters een goede basis in de D/E-lijn krijgen om door te stromen naar de C-lijn en hoger? Hoe zorg jij als trainer voor een goede artistieke oefeningen op de wedstrijdvloer? In de bijscholing komen tips en tricks aan bod voor; het aanleren en maken van de vloeroefeningen, het geven van basis ballet, het werken met onervaren sporters, het coachen van sporters, het perfectioneren van een vloeroefening en een aantal basisbehendigheden op de paaltjes en in teamverband. Om de bijscholing zo goed mogelijk aan te kunnen laten sluiten op de vragen en wensen van de deelnemende trainers vraag ik jullie om vooraf vragen en onderwerpen door te geven die jullie graag behandeld willen hebben in deze bijscholing! Waar loop je tegen aan als trainer? Mailen mag naar: sanne_aimee@hotmail.com. Het zou fijn zijn als iedereen gymnasten kan meenemen (bij voorkeur een team). Zo kunnen we voorbeelden en uitwerkingen direct behandelen en het is ook nog eens ontzettend leerzaam voor de gymnasten!
 5. Rhönradturnen – Karin van der Lingen
  13.30 – 13.50 uur Warming up
  13.50 – 14.30 uur Sprong
  14.30 – 15.10 uur Spiralen
  15.10 – 15.50 uur Rechtuit turnen
  15.50 – 16.30 uur Cooling down
  Warming up:
  Met het röhnrad en als voorbereiding voor onderdelen/disciplines
  Sprong:
  Voorbereidende oefeningen, zelfstandig uit te uitvoeren door de gymnast (evt. met assistent)
  Spiralen:
  Voorbereidende oefeningen, zelfstandig uit te voeren door de gymnast (evt. met assistent)
  Rechtuit turnen:
  Voorbereidende oefeningen, zelfstandig uit te uitvoeren door de gymnast (evt. met assistent)
  Cooling down:
  Lenigheid/ Kracht/ Spel/ Behendigheid/ Samenwerking
 6. Groepsspringen en AirTrack – Peter Schimmel
  Mix van diverse AirTrack oefeningen gericht op recreanten tot selecties op regionaal niveau. Van begin spelletjes tot een goede kaats voor de perfecte salto. Ook wordt er aandacht besteed aan tips om tot een schroef te komen.
 7. Ouder- en kindgym – Alida Bruggink
  Leskaarten en bewegingskenmerken worden behandeld met de vraag ‘hoe deze anders aan te bieden?’ (met meer of juist minder middelen tot je beschikking zoals in veel zalen zo is). Ook zullen zelf meegebrachte alternatieve materialen worden behandeld. Hier wordt direct een “reader” van gemaakt, welke na de bijeenkomst per mail word gedeeld. Specifiek wordt aangedacht geschonken aan de ouder en peuterlessen: hoe ga je om met de ouders? Denk aan actief betrekken, de “over” bezorgde ouder, hoe een les in te delen, etc.
 8. Dans – Tim Aafjes
  Hip Hop choreografie met andere invloeden. Hip Hop/Streetdance is/zijn momenteel de meest populaire stijl(en) die gevolgd en online bekeken wordt. Het zijn al lang niet meer stijlen alleen van de straat. Dans evolueert snel en helemaal deze stijlen. Je vindt tegenwoordig veel theatervoorstellingen en de wedstrijdorganisaties blijven uit de grond schieten. Het is belangrijk als docent en choreograaf dat je de juiste basis hebt en voldoende creativiteit en input hebt om kwalitatief goede stukken te maken en aan te leren. Wij willen natuurlijk voorkomen dat het te simpel, eentonig en saai wordt. Hoe maak je een interessante choreografie vanuit de basis, met invloed vanuit je eigen of andere stijl(en), zodat de dans interessant is voor de kijker, danser en zodat de dans een eigen identiteit heeft?
  In deze bijscholing nemen we je mee van A tot Z van het maken en aanleren van een Hip Hop choreografie. Zo starten wij met de belangrijke basiskenmerken van Hip Hop en Streetdance wat de uitgangspositie zal zijn. Daarop zullen wij gaan verdiepen in verschillende stijlen binnen Hip Hop/Streetdance en Hip Hop-fusie stijlen. Wees niet bang om je eigen draai te geven aan de dans, maar let op dat de stijl nog wel herkenbaar is. Maar hoe blijf je vernieuwend en waar haal jij jouw inspiratie vandaan? Ook dit zullen we behandelen.
  Wij willen je niet verdrinken in teveel theorie dus wij zullen vooral de bijscholing doorlopen door te doen en te ervaren. In de bijscholing zullen veel voorbeelden voorbij komen van stukjes choreografieën die je aangeleerd krijgt. Bij alles wat we doen wordt ook uitgelegd waarom wij dit doen. Tussendoor zullen er momenten zijn om vragen te stellen en aantekeningen te maken. Je zult zien dat je na deze bijscholing meer kennis, inspiratie en enthousiasme hebt opgedaan zodat je snel aan de slag kunt! Behandelpunten: warming-up met basistechnieken, basiselementen, dynamiek, identiteit vinden in je stijl(en) en muziekgebruik.
 9. Trampolinespringen – Alice Linthuis
  Deel 1 – In het eerste deel van de bijscholing wordt de basis van het trampolinespringen behandeld, vanuit het thema air awareness.
  Deel 2 – Schroeftechnieken en schroefproblemen.
  Deelnemers aan de bijscholing worden verzocht om uiterlijk 1 week van tevoren filmpjes aan te leveren van schroefproblemen, zodat we tijdens de bijscholing voorbeelden hebben en discussiepunten. Dat kan naar renelinthuis@gmail.com.
 10. Gymnastiek en Groepsspringen: leren hulpverlenen – Dennis Waasdorp
  Veel verschillende methodische situaties voor mini-trampoline. Een bijscholing waar het vooral gaat om het creëren van oefensituaties en het oefenen van het hulpverlenen van verschillende salto’s v.o. & a.o. op mini-trampoline maar ook als methodische opstap naar airtrack en pegasus. Het meenemen van eigen gymnasten/turners/turnsters is zeer gewenst. Actief participeren is een vereiste om het hulpverlenen onder de knie te krijgen.

Workshops

De volgende workshops worden aangeboden op niveau 2. Ze zijn bedoeld voor trainers ter verdieping en inspiratie, maar ook voor assistenten. Dit biedt meteen de mogelijkheid om als trainer mét je assistenten te scholen. Dat brengt niet alleen trainers van verschillende disciplines dichter bij elkaar, maar ook van verschillende niveaus. Om het aantrekkelijk te maken ook workshops ‘mee te pikken’ zijn alle workshops slechts € 10,00 per stuk.

 1. Walljumping – Errol Herder
  Walljumping is trampolinespringen met behulp van een muur en/of een verhoogd vlak. Nieuwsgierig hoe dat gaat?
 2. Aerial Silk (klimdoek) – Aerial Academics
  Aerial Silk, ook wel Aerial Contortion, Tissu, Ribbon of Fabric genoemd, is een vorm van luchtacrobatiek. Het is een sport waarbij je in lange doeken (de silks) klimt en je lichaam op verschillende manieren inwikkelt zodat je kan staan, hangen en gecontroleerd kan ‘vallen’. Omdat je je hele lichaam gebruikt tijdens deze sport is het een full-body workout waarbij je simultaan werkt aan kracht, evenwicht en coördinatie, flexibiliteit en zelfvertrouwen.
 3. Ringenzwaaien – Marja van der Wal
  Ringenzwaaien is dan wel geen (wedstrijd)onderdeel meer bij het turnen, maar nog altijd een belangrijk en zeer leerzame beweegvorm. Wil je precies leren hoe het moet? Volg deze workshop.
 4. Rope skipping – Tessa van der Mark
  Rope skipping is de populaire, moderne variant van touwtje springen. Het is een fanatieke wedstrijdsport en valt prima in te passen in de gymles. Leer in deze workshop wat je er zoal mee kunt.
 5. Paaldansen – Studio Nienke
  Paaldansen is een combinatie tussen sierlijkheid, lenigheid, kracht en fitness. Het is goed voor je zelfvertrouwen, maar ook een complete work-out voor je lichaam. In deze workshop worden de basiselementen aangeboden.
 6. Capoeira – Harm Vaneker
  Capoeira is een uit Brazilië afkomstig gevechtskunst. Kenmerkend voor dit acrobatische gevechtsspel zijn haar afwisselende aanvallende beentechnieken en ontwijkingen en de muziek die het spel ritme en continuïteit geeft. De interactie met de sparringspartner en de verrassende capriolen maken deze gevechtskunst tot de meest speelse onder de gevechtskunsten. Kom maar eens meedoen!
 7. Recreatieve spelen – Bennie Nordkamp
  Een leuk spelletje aan het einde is snel bedacht. Maar hoe zorg je dat het spel aansluit bij je doelgroep en waar let je op om de kwaliteit van het spel te verhogen? Dat, en een boel inspiratie neem je mee naar huis uit deze workshop.
 8. Groene spelen –  Errol Herder
  Bij groene spelen bestaan er geen winnaars of verliezers. Alle deelnemers werken samen aan een doel. Een goede teambuildinngsactiviteit, maar er zijn meer leerdoelen. Deze workshops overdondert je in ideeën.
 9. Rhönradturnen – Jan Kant
  Altijd al eens in een Rhönrad willen staan? Of gewoon nieuwsgierig naar de overlap met andere gymsporten? Of ben je (assistent)trainer en wil je de basis nog eens rustig uitgelegd krijgen? Kom dan naar deze workshop.

Open trainingen

Omdat als trainers met elkaar samen aan de slag gaan een heel effectief leermiddel is, organiseren we open trainingen waar trainers en assistenten aan het werk kunnen. Je schrijft je in voor een specifieke open training, maar bent vrij om gedurende de training ook even bij de andere open trainingen aan te schuiven. Deelname aan een open training kost slechts € 2,50 per 1,5 uur. We organiseren open trainingen in in de volgende disciplines, soms samen in één zaal:

 1. Acrogym en circus (samen in één zaal)
 2. Rhönradturnen
 3. Walljumping en Airtrack (samen in één zaal)
 4. Turnen en Aerial Silk (samen in één zaal)
 5. Free-running
 6. Trampolinespringen
 7. Ritmische Gymnastiek

Maaltijden en overnachting

Zowel zaterdag 19 als zondag 20 september kun je aanschuiven bij een uitgebreide lunch voor € 5,00. Op zaterdag 19 september kun je mee-eten met de maaltijd voor €10,00. Die wordt nog ingericht, we denken aan een uitgebreid buffet. Verder bieden we de mogelijkheid aan om te overnachten, dat maakt het weekend natuurlijk helemaal af. Slapen kan in de slaapzaal van Scouting St. Christoffel (ongeveer 1 km afstand van The Coach). De kosten voor de overnachting zijn inclusief ontbijt € 7,50. Liever een hotelkamer? Dan verwijzen we je door naar hotel Stravinsky (ongeveer 1 km afstand de andere kant op).

Coronamaatregelen

Naast de algemeen geldende coronamaatregelen, nemen wij de volgende richtlijnen in acht:

 • We volgen de regels vanuit het NOCNSF. Wij zorgen voor de juiste middelen om die te kunnen hanteren tijdens het weekend.
 • Er is een bewegingsoppervlak van 10 vierkante meter per persoon nodig, waardoor er een maximum aantal deelnemers per bijscholing, workshop, open training, maaltijd en overnachting geldt. Dat maximum aantal verschilt per activiteit.
 • Waar kan zullen we buiten ruimte creëren voor de maaltijden en de randactiviteiten.
 • Wij verzamelen contactgegevens van alle deelnemers.

Heeft u vragen of suggesties met betrekking tot de coronamaatregelen? Mail ons dan gerust.

De invoer is gesloten.